Térkövezés és térburkolás - a térkő lerakásának menete

A térburkolás történhet betonozással, aszfaltozással, díszkavics szétterítésével, vagy térkő lerakásával - térkövezéssel. Manapság a térkő számít a legesztétikusabb és legszebb megoldásnak - sokan a térburkolás alatt magát a térkövezést értik. Az alábbi rövid leírással a térkő lerakásához, azaz a viacolorozáshoz nyújtunk egy kis segítséget.

A térkő kiválasztásánál nem csak az esztétikai szempontok fontosak, hanem a használat jellege is.(kocsifelhajtó, kültéri járólap, kerti sétáló) Nem mindegy mekkora terhelésnek tesszük ki a lerakott burkolatot, ezért mindig úgy tervezzünk, hogy a akár a terhelés többszörösét is elbírja.
Térkövezés és térburkolásTérkövezés és térburkolás
A térkövezéshez szükséges felület előkészítéséhez az alap kiszedése az első lépés. Az alap kijelölését zsinegeléssel végezzük, ezt természetesen előre jól meg kell tervezni.  Az alap kiszedését a terheléstől és a térkő típusától függő mélységig végezzük! A jó alap nagyon fontos a tartósság szempontjából.
Térkövezés és térburkolás Térkövezés és térburkolás
Az alap előkészítése után a szintek kijelölése következik. Ügyeljünk a folytonosságra egy-egy felületnél, ne maradjanak nagy szintkülönbségek ugyanazon szakaszon belül. A szintezés után a térburkolat szélein a szegélykövek lerakásával folytassuk. Ezután terítsünk el durva murvát az alapterületen, majd egyenletesen tömörítsük a rétegeket.

Térkövezés és térburkolásTérkövezés és térburkolás
A durva murvára finom murva vagy finom sóder réteg kerül. A finom sóder kihúzása után kezdődhet a térkő lerakása, a tulajdonképpeni térkövezés vagy más néven viakolorozás, a már korábban elképzelt rakásminta szerint.

térkő lerakástérkő lerakás
A térburkolat és a szegélyek találkozásánál célszerszámmal (esetleg gyorsvágóval) méretre vágjuk a térkő elemeket. A térkövezésnél ügyeljünk a síkok szintekhez igazítására, és arra, hogy a térburkolat a háztól elfele vezesse a vizet.
térkő lerakástérkő lerakás
A finírozásnál finom homokot használva tömítsük ki az esetleges réseket. Ezt a műveletet ismételjük meg párszor.

Friss hírek

2016. május 13.
2014. július 20.

Referencia ajánló

Örökzöld sláger :)

Hívjon minket!

    www.birokert.hu
       vagy írjon Nekünk e-mailt a
    birokert@birokert.hu -ra

Facebook

kamerali chat iptv server sekabet instagram begeni hilesi mp3 indir pendik seks shop inter ingilizce kargo ucagi kiralama telefon dinleme programi telefon dinleme siirt bittim sabunu