Évelők vízigénye

Évelő virágágyak vízigénye:

Az évelő növények csoportjába rengeteg faj tartozik. A származási helyükből adódó igényeik éppen ezért nagyon változatosak. Nézzük is a vízigényüket:
A szárazságtűrő, sivatagi származású növények kevés öntözéssel vagy akár öntözés nélkül is díszítenek, mind virágjukkal - mind lombjukkal. Ezeknek a növényeknek karógyökerük van, mely a földben mélyre hatolva elegendő nedvességet képessek felvenni maguknak, s kevesebbet is párologtatnak leveleiken. Ültethetjük kőedénybe, zöldtetőkre, sírokra vagy térkőburkolatok fugáiba. Ilyen növények például a varjúháj (Sadum-ok), a levendula (Lavandula angustifolia), a kövirózsa (Sempervivum tectorum), a nyuszifül (Stachys byzantina) a cipruska (Santolina sp.), valamint a deres csenkesz (Festuca glauca) is. 
Ezekkel ellentétben a következő csoport növényei csak akkor mutatnak teljesdíszítőértéket, ha fejlődésüket vízpótlással segítjük elő. Ezen növények gyökere 25-35 cm-es rétegben helyeszkednek el a talajfelszín alatt. Ezeket érdemes ritkábban, de nagy vízmennyiséggel öntözni, átnedvesítve ezzel a gyökérzónát. Ide sorolható például a pázsitviola (Aubrieta x hybrida), a bőrlevél (Bergenia sp.), a krizantémok (Dendranthema sp.), pünkösdi- és bazsarózsa (Peonia sp.) és a díszfüvek többsége (Miscantus sp., Pennisetum sp., Arundo donax). A legvízigényesebb fajok a vízpartokról, vízmedrekből és a mocsaras területekről származnak. -> Ebből adódóan folyamatos talajvizet, bőséges öntözést igényelnek. Ilyen például a mocsári gólyahír (Caltha palustris), a réti füzény (Lythrum salicaria) , a tavirózsa (Nymphaea x hybrida), és a mocsári hibiszkusz (Hibiscus moscheatos). Továbbá ide tartoznak a vízpartimitáló növények is, melyek hasonlítanak a mocsári, vizi fajokhoz, de nem annyira kényesek vízigényüket tekintve. Néhány jellegzetes faj a sásliliom (Hemerocallis sp.), és az árnyliliom (Hosta sp.).

Általánosságban ezeket kell tudnunk az évelők vízigényéről. Ha megfelelő öntözést kapnak növényeink pompázatos kertet tudunk varázsolni magunknak. 

Friss hírek

2016. május 13.
2014. július 20.

Referencia ajánló

Örökzöld sláger :)

Hívjon minket!

    www.birokert.hu
       vagy írjon Nekünk e-mailt a
    birokert@birokert.hu -ra

Facebook

kamerali chat iptv server sekabet instagram begeni hilesi mp3 indir pendik seks shop inter ingilizce kargo ucagi kiralama telefon dinleme programi telefon dinleme siirt bittim sabunu